Sheikh Zayed Mosque Abu Dhabi

Kısaca Ulu Cami ya da Büyük Cami olarak da bilinen Grand Mosque Abu dabi ‘ de eski devlet başkanlarından Şey Zayed Bin Sultan Al Nahayan’ ın anısına yapılmış ve de 2007 yılında ibadete açılmıştır. Dünya’da birçok sayılı cami vardır ve Ulu Cami’ de bu sayılar arasına girmeyi başarmıştır. Caminin büyüklüğü yaklaşık olarak 2400 m2’nin üzerindedir. Ve cami içerisinde 45 bin kişi aynı anda namaz kılabilmektedir. Cami deniz seviyesinden 9.5 metre yükseklikte bulunan bir tepenin üzerine konuşlandırılmıştır.

Grand Mosque

1988 yılında bir yarışma neticesinde Suriyeli olan mimar Yousef Abdelky tarafından mimari edilmiştir. Projeye ise 1996 yılında başlandıktan sonra 2004 yılından itibaren de Şeyh Zayed’in adını almıştır. Şeyh’in mezası ise caminin içerisinde bulunan anıttadır. Caminin yapımı 2007 yılında tamamlanmış ancak 2010 yılına kadar da çevre düzenlemesi devam ettikten sonra açılabilmiştir.

Caminin mimarisinde türk ve Arap izlerini görebilmek mümkündür. Ancak Kuzey Afrika, İran, Hindistan gibi ülkelerinde mimarisinden esinlenilmiştir. Camiye ait tam 82 kubbe ile birlikte örtülü mekan bulunur. Caminin yapımında 1048 kolon kullanılmıştır ve dört köşesinde de birer minaresi vardır.
Caminin avlusu içerisinde Makedonya’ dan özel olarak getirilen beyaz sivek mermerleri kullanılmış ve avlunun da 3 tarafı revaklı havuzla çevrilmiştir. Bu revaklar çift kollu olarak tasarlanmış ve sütunlarının başında yaldızlı hurma deseni bulunur. Kolon yüzeylerinde ve de zeminde ise el işlemesi mozaikler kullanılmıştır. Desenlerin İngiliz sanatçı kevin Deaan’ın ellerinden çıkmıştır.

Grand Mosque

Caminin üzeri kubbe ile kaplanmıştır. Girişinde bulunan iç ve dış duvarlarda çiniler kaplıdır. Panolarda ise iznik çinileri tercih edilmiş bazıları ise hattan Hasan Çelebi tarafından dizayn edilmiştir. Üç büyük kubbeye bakınca kolonların üzeri mermer ve onun üzerinde değerli taşlar görülmektedir. Caminin iç zemininde dünyanın bugün en büyük tek parça halısı olarak bilinen bir halı ile kaplıdır. Halının yapımın da 1200 kadın çalışmış ve yapımı iki yıl boyunca sürmüştür. Kubbenin tam ortasında ise değerli taşlarla bezenmiş olan üç tane avize vardır ortadaki avise dünyanın en büyük avizesi olma özelliğindedir.

Grand Mosque


Ulu cami yani Büyük Cami kendi içerisinde bir çok enleri de barındırmakla ünlüdür. Bu nedenle de islam aleminde parmakla gösterilebilecek derece de önemlidir. Bu önem onun ihtişamında da saklıdır.

Bu yazıyı sosyal medyada paylaşabilirsiniz

UAE/Dubai online vize başvurusu

Online Başvuru